joi, 23 noiembrie 2017

ce gandim?

DECALOGUL lui Ernest Bernea
1. Iubiţi adevărul; nu puneţi în scenă ca ceva real un fapt, atunci când adevărul e altul; iubiţi adevărul că el e lumină şi frumuseţe, e Dumnezeu.
2. Greşeala să nu o acoperiţi, ci să o ispăşiţi; se ştie că mărturisită e jumătate iertată.
3. Fiţi buni cu oamenii, dar apropierea de ei să o faceţi cu înţelepciune; să nu faceţi ca ei decât atunci când aveţi încrederea că cugetul şi fapta lor sunt bune.
4. Să nu acordaţi intimitate oricui; nu o datoraţi integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discernământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi şi nu ştii cui.
5. În relaţiile cu oamenii fiţi buni şi drepţi; orice acordaţi mai mult decât se cuvine poate cultiva înşelăciunea şi se plăteşte scump.
6. Evitaţi contactul apropiat cu oamenii lipsiţi de inteligenţă şi bunătate; fiţi pentru ei un model de înţelepciune şi virtute.
7. Fiţi statornici în hotărârile voastre; consecvenţa întăreşte personalitatea.
8. Când iubiţi pe cineva, dăruiţi-vă integral; o dragoste adevărată cere depăşire de sine, puritate şi putere de jertfă. Dragostea mare are un fior religios.
9. Să vă respectaţi cuvântul. Cuvântul nu este un instrument de inducere în eroare şi nici ceva cu care poţi răni sufletele oamenilor; cuvântul trebuie să aibă izvoarele cele mai pure, adică divinitatea.
10. Fiţi sinceri şi curaţi în tot ce faceţi, ca şi când Dumnezeu ar fi de faţă.
(24.I.I984- Bucureşti)



2 comentarii:

  1. Ai atins câteva subiecte la care mă gândesc in ultima vreme.

    "Să nu acordaţi intimitate oricui; nu o datoraţi integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discernământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi şi nu ştii cui."

    Cum ramane cu blogul atunci, cum facem sa ramanem sinceri, sa impartasim, dar sa ne si protejam?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carte deschisa sau inchisa? E drept ca la nivelul asta de precautie, niciodata nu o sa putem avea controlul, mai ales in lumea asta virtuala in care traim cumva o mare parte sau cea mai mare parte din timp..insa la ceea ce suntem cu adevarat eu cred ca atunci cand simtim sa manifestam suntem destul de protejati de adevarul in sine(care e Adevarul absolut) incat sa ne mai fie frica...eu nu pot trai cu masca pe fata, ma sufoca! Apoi ce sa zic, daca nu sunt lucruri pozitive, adevarate si mai ales utile, cumva e bine sa nu le manifestam. Oricum o alta forta cred ca are si ea grija de multe ori sa se strecoare si sa strice ~ordinea, linistea~...sunt doar ganduri in Prezenta lui!

      Ștergere